Gijs Nederlof; VV Kamerik

Nederlof (70) nog altijd voetballer: ,,Wel vijf verkeersborden neer kunnen zetten, maar ik wist niet wat te doen”

Geplaatst op:
Door:Sportbeleving

Terwijl in de Voetbal International van twee weken geleden de 80-jarige Jan Bergman als oudste actieve amateurvoetballer werd gepresenteerd, heeft VV Kamerik zijn eigen lid op leeftijd. Gijs Nederlof werd in december zeventig jaar en nog altijd is hij actief op de velden van de Kamerikse voetbalclub. Na een rijke wielercarrière waar hij verschillende nationale titels en zelfs een wereldtitel won, stortte hij zich pas op late leeftijd op de voetbalsport.

Wanneer Nederlof nog altijd even fanatiek in zijn eentje op Sportpark Mijzijde aan zijn techniek werkt krijgt hij geregeld opmerkingen vanaf de kant. Basisschool Maria Goretti grenst aan het complex en de schoolgaande kinderen vinden het wel interessant om Nederlof aan het werk te zien. ,,Dan ben ik nog altijd bezig met wat normaliter de JO8 doet eigenlijk. En dat is nodig ook hoor”, vertelde de zeventiger met de nodige zelfspot. ,,Waar ik als wielrenner blind in het peloton fietste, had ik totaal geen ervaring met voetbal. Dat werkte voor mijzelf wel ontnuchterend. Ik speel ook geen hele wedstrijden hoor, je bent op mijn leeftijd toch blessuregevoeliger. Met een serieuze blessure is het voor mij wel klaar. Ik speel dus een helftje en ik vlag een helft. Onderschat de vlagger overigens niet!”Pas op latere leeftijd begon Nederlof, nadat zijn kinderen lid werden van de plaatselijke voetbalclub, met voetballen. ,,Binnen de kortste keren was ik leider en jeugdvoorzitter. Taken die het wielrennen niet ten goede kwamen en dus begon ik met voetballen. Pas op mijn vijftigste speelde ik mijn eerste wedstrijd. Dat ging helemaal niet. Ze hadden wel vijf verkeersborden in het veld kunnen neerzetten, maar ik liep structureel verkeerd. Ik wist simpelweg niet wat te doen.”En dat terwijl Nederlof op de fiets juist tot de besten van zijn generatie behoorde. Ter wereld wel te verstaan. ,,Ik werd vijf keer Nederlands Kampioen en ook nog eens wereldkampioen. Daar moet je nog altijd veel voor doen. Het niveau van die 60-plussers is ook nog altijd te vergelijken met elite amateurniveau. Het is niet niks dat in die wedstrijden gebeurt. Ik nam het dan ook op tegen renners die als professional 24e in Parijs-Roubaix werden of 19e in de Giro D’Italia.” In het voetbal hobbelt Nederlof juist mee op het laagste amateurniveau. Een wereld van verschil.

Rond zijn zestigste levensjaar laste hij een pauze rond het voetbal in. Het was in die periode dat hij nog eens alles op alles zette. ,,Dat waren dan trainingsweken van twintig uur. Dat moest enorm gedisciplineerd, maar daar had ik helemaal genoeg van. En nog steeds overigens”, was hij duidelijk. Alleen die gedrevenheid rondom het sporten zorgde juist voor een ijzersterke conditie waardoor hij nog altijd op het veld kan staan. Een gegeven dat ook door zijn teamgenoten gewaardeerd wordt. ,,Dat is ook belangrijk, dat ik nog altijd in het team pas.”

Voorafgaand aan één van de laatste wedstrijden tijdens de eerste seizoenshelft tegen TAVV werd hij nog maar eens naar binnen geroepen en moest hij in het midden van de kleedkamer gaan staan. ,,Ik werd daar toegesproken en kreeg uiteindelijk een shirt met daarop gedrukt ‘Gijs 70 jaar’. Het ontroerde mij. Wat dat betreft was het wel treffend dat Joris van Schaik mij nog eens vroeg welke trui ik nu eigenlijk mooier vindt. De regenboogtrui of die van VV Kamerik. Ik vertelde dat die van VV Kamerik veel gezelliger is en dat is volgens mij de kern. De club heeft iets heel speciaals. De vereniging zorgt voor zijn leden en dat bevalt mij ontzettend goed.”

Of Nederlof er nog een aantal jaren aan vast plakt weet ook hijzelf nog niet. ,,Ik bekijk het per half seizoen, dus in de zomer zullen we het wel zien. Ik denk er alleen nog wel een jaar aan vast te knopen”, vertelde Nederlof die duidelijk nog geen zin heeft in stoppen.

Vond je bovenstaand artikel goed?

Sportbeleving Woerden brengt al ruim 5 jaar het laatste sportnieuws uit de regio Woerden. Hier gaat elke week enorm veel tijd in zitten. Tijd die wij er met alle liefde aan besteden, maar het onderhouden van een site kost ook geld.

Wil je nog veel langer genieten van onze artikelen? Het is mogelijk om hieronder een kleine donatie te doen zodat wij nog veel langer hét sportplatform van de regio kunnen blijven.

BedragShare on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

© 2020 – Sportbeleving Woerden – KVK: 63324261

Website ontwikkeling: Medialoods