VTC Woerden; Masha de Kwaadsteniet

Meegdes moet drastische beslissing maken: slachtoffert libero

De heren van VTC Woerden mochten er even op wachten, maar zaterdagavond was het dan zo ver. De ploeg van Joris Meegdes zegevierde met 3-2. Skunk kwam nog goed terug van een achterstand, maar de vijfde set was weer een prooi voor de Woerdenaren: 25-19, 25-23, 19-25, 22-25, 15-10.

Hoe vaak zal Meegdes het de afgelopen weken gezegd hebben? Die foutenlast moet omlaag. De servicepass moet goed zijn. Het lijken open deuren, maar het waren wel de manco’s waartegen VTC Woerden de afgelopen weken tegenaan liep. In het duel van afgelopen zaterdag moest Meegdes dan ook ingrijpen. Hij wisselde zijn libero, omdat die te hoog in zijn persoonlijke foutenlast zat. ,,Een rigoureus besluit. Wellicht wel te vergelijken met in het voetbal het wisselen van een keeper in de rust omdat die teveel fouten heeft gemaakt”, duidde Meegdes zijn beslissing. ,,We veranderden daarmee de opstelling fundamenteel is. Alleen het houdt gewoon op als het bij de libero mis gaat. De frustratie bij de andere spelers moest ik daar ook voor in de gaten houden.”

,,We stonden met 2-0 voor en het werd toen eigenlijk op geen enkele manier spannend. Dan denk je op die manier ook de derde set in te gaan, maar dat liep dus toch anders”, vertelde Meegdes over het verdere verloop van de wedstrijd. De derde set ging verloren en ook in de vierde set ging het dus mis. ,,Het ontaardde wel weer in het oplopen van de foutenlast en individueel zakte het niveau. Zij kwamen dus meer in hun spel en we gingen in die derde set onderuit. “ Het noopte Meegdes in de vierde set zijn libero naar de kant te halen. Op dat moment kantelde het duel ook weer de kant van de Woerdenaren op. De vierde set kon niet meer worden gewonnen, maar de vijfde set was wel weer een prooi voor VTC Woerden. ,,Die wonnen we weer relatief gemakkelijk.”

Achteraf ging het dan ook vooral over de harde keuze die Meegdes moest maken. ,,Ik had ook lang het gevoel dat ik hem het vertrouwen moest blijven geven. Op een gegeven moment werd de foutenlast zo groot, dat ik deze stap wel moest zetten. Het is altijd achteraf, maar misschien had ik dat nog wel eerder moeten doen. Dan konden we de vierde set nog winnen.”