Robert van Oostwaard

VEP beloont zichzelf

Een door blessures geteisterd VEP trad zondagmiddag aan tegen Victoria ’04. Een directe concurrent voor de plekken bovenin de ranglijst. VEP speelde door de vele blessures met middenvelders als voorhoedespelers. Het is des te knapper dat de Woerdenaren een 1-0 zege lieten noteren.

De wedstrijd startte met een minuut stilte voor de slachtoffers die bij de aanslagen in Parijs zijn omgekomen. Sommigen, zittend op de tribune, hadden dit niet door. Pratend vulden zij een halve minuut op. Uiteindelijk was het hele sportcomplex omgeven door een stilte die indrukwekkend was. Enkel de striemende geluiden van de prominent aanwezige wind zorgde voor een verstoring van de rust. Nadat de scheidsrechter op zijn fluit had geblazen konden de spelers zich opstellen en de wedstrijd aanvangen.

Het verhaal voor VEP was simpel. Een zege was geboden, dit vanwege de vele gelijke spelen die het heeft geboekt. De aansluiting bij de topposities moet gevonden worden. Daarvoor was Victoria ’04 de ideale tegenstander. Een concurrent die bij een zege voor VEP de voorsprong in punten ziet slinken. Dit werd vooraf bezien bemoeilijkt vanwege een lange waslijst aan blessures. “We speelden met twee ‘middenveld-linies’”,  liet Van der Leij na afloop weten. De voorhoede bestond dan ook uit Yannick Kemp, Enno Goeting en Frank Krom.

Dat de gefabriceerde voorhoede geen echte aanvallers waren bleek in de eerste minuten van de wedstrijd nog allesbehalve. Binnen tien minuten kreeg VEP al twee goede kansen. Deze werden om zeep geholpen. In het vervolg van de wedstrijd waren er vrijwel geen kansen meer te noteren voor de Woerdense formatie. Af en toe werd het gevaarlijk, maar meer ook niet. “Deze jongens denken ook als middenvelders.” Het zorgt ervoor dat de ploeg van Reinier van der Leij moeilijker tot scoren kwam. De spitsen Michael Busscher, Robert Bosman en Peter Vermeij waren vandaag afwezig. Vooral laatstgenoemde zal voor langere tijd uit de roulatie zijn.

In de tachtigste minuut kreeg VEP een vrije trap in het zestien-meter gebied gebracht. Vervolgens arbiter Vlek kende een strafschop toe. Vanaf de tribune was het lastig waarneembaar, maar Van der Leij was duidelijk in zijn oordeel. “Hij ging met zijn lichaam naar de bal, waarna de bal tegen zijn arm aankwam. Ook al had hij zijn arm naast het lichaam vond ik het een strafschop. De bal ging ook richting doel namelijk.” Van der Leij staat niet alleen in dit oordeel. KNVB-arbiter Marcel Rietveld oordeelde evenzo.  “Dit was een honderd procent strafschop. Vanaf het balkon had ik perfect zicht op de situatie.” Enno Goeting schoot de bal vakkundig binnen.

De vele blessures vergrootte de vreugde uitbarsting na afloop. Het clublied werd aangeheven en blije gezichten vervulde de kleedkamer van VEP. “Je hoort het, dit is een hele lekkere zege”, vertelt de trainer met een lachend gezicht. “Ik heb altijd gezegd dat het goed komt.” Het klinkt alsof het lek boven is. Dat lijkt voorbarig na één overwinning, maar dat de sfeer goed is staat buiten kijf.