Mitch van der Vlist

Sportlust ’46 mist kansen

Sportlust ’46 trad zaterdag aan tegen Xerxes DZB. Een zeer belangrijke wedstrijd tegen een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. De Woerdense formatie slaagde er niet in om de drie punten in eigen huis te houden. Sportlust ’46 ging met 3-1 onderuit.

De wedstrijd begon nog goed voor Sportlust ’46. Na twintig minuten soleerde Robin Demeijer door de Rotterdamse defensie heen en met een soepele voetbeweging deponeerde hij de bal achter de solide keepende Mathijs Donatz. Echter, Sportlust ’46 kon hier niet lang van genieten. Een drie minuten later lag de bal alweer achter Wesley de Ruiter. Een zeer vervelend moment. De achterstand liep men op slag van rust op.

Dat dit niet een genadeslag was bleek wel uit de opeenstapeling van gebeurtenissen uit de tweede helft. De aanzet werd hiervoor in de blessuretijd van de eerste helft gegeven. Een mooie aanval deed opnieuw Robin Demeijer oog in oog belanden met goalie Donatz. Een inzet die op het eerste oog gemakkelijker leek dan de treffer die hij achter zijn naam noteerde kwam de Rotterdamse sluitpost als winnaar uit de bus. Met een achterstand de kleedkamer opzoeken, dat was het scenario dat restte.

“Ik vond dat we niet heel goed uit de startblokken kwamen. Dat werd wel steeds beter. Daardoor pakten we ook de voorsprong. Toen zakten we een beetje terug en lieten de tegenstander steeds verder doorkomen. Dan maak je de tegenstander sterk. We moesten hogerop gaan spelen en meer lef en gif tonen. Dan creëert Demeijer nog een kans voor zichzelf. Daar zit het in, in zo’n laatste minuut.” Wim van ’t Westeinde analyseert rustig de wedstrijd. Na het veroverde punt van vorige week, delfden de roodhemden na vier wedstrijden niet te hebben verloren het onderspit.

De tweede helft leek de kant van Sportlust ’46 op te vallen. Met overduidelijk meer gif in de ploeg ging de ploeg op jacht naar de gelijkmaker en misschien wel een volgende voorsprong. Dit leek helemaal tot uiting te komen op het moment dat de stoppen bij Kenny Fonseca doorsloegen. Na een blessure voor Demeijer ontstaat er wat geduw en getrek. Plots brengt Fonseca, na de traditionele kaas die voorafgaand aan de wedstrijd werd uitgereikt aan de Rotterdammers, het Woerdense handje klap naar een totaal andere dimensie. Met de platte hand verkoopt hij Sercan Kurdal een klap tegen het oor. Resoluut trok de arbiter van dienst een rode prent.

“Na de rode kaart speelden wij wel redelijk maar iets te onrustig. We hebben een kans of vijf gekregen. De keeper pakt nog twee goede ballen.” Het zijn momenten die vooral betrekking hebben op Mitch van der Vlist. Vorige week was de spits nog het goudhaantje, deze week de schlemiel. Een bal voor open doel degradeerde Van der Vlist tot doeltrap. Enkele andere schotpogingen vlogen over. Kevin Blonk trapte de bal vanuit een voorzet op de lat. Er waren mogelijkheden genoeg, maar dit mocht niet baten. Xerxes DZB liep vlak voor tijd nog uit naar een 3-1 voorsprong waarmee Sportlust ’46 verder in de problemen komt.

“Wat je de ploeg kan verwijten is een te kort aan durf in de eerste helft. Dat werd in de tweede helft goed opgepakt. Vandaag waren de scorende mogelijkheden het probleem. Wanneer we degraderen is het geen ramp. Dit moet alleen wel met de borst vooruit.” Het zijn de zaken waaraan Sportlust ’46 zich de komende dagen op richt. Het ontlopen van degradatie wordt door deze nederlaag een zeer lastige, doch geen onmogelijke opgave.