Danny ter Hoeve

SC Woerden tekent zesklapper aan

SC Woerden heeft De Foresters ogenschijnlijk makkelijk met 6-1 aan de kant geschoven. Dit vormt niet een correcte afspiegeling van de verhoudingen. De Foresters hadden wel degelijk kans om een positief resultaat te behalen. Uiteindelijk was SC Woerden uiterst effectief en won daarom deze wedstrijd.

Het treffen is slechts enkele minuten onderweg. SC Woerden is slordig gestart. Vaak wordt onnodig balverlies geleden in de eerste fase van de opbouw. Keeper Terence Manschot deelt in de malaise. Ook hij trapt een bal in de voeten van een tegenstander. Deze twijfelt geen moment en trapt de bal richting het lege doel. Manschot rent terug en is ruim op tijd om de richting doel rollende bal te onderscheppen. De rust die hij uitstraalt is indrukwekkend. Iedereen is ervan overtuigd dat het gevaar geweken is. Dan doet een gevoel van onmacht zijn intrede op het sportcomplex. De toeschouwers kunnen niet ingrijpen en Manschot doet het niet. De bal belandt tegen de paal. Het voorval bleek illustrerend voor de gehele wedstrijd. SC Woerden had het geluk aan zijn zijde dat het niet op achterstand kwam, waarna het binnen vier minuten uitloopt naar een 3-0 voorsprong.

“Het eerste kwartier van de wedstrijd was echt slecht”, weet Versluis. “Voetballend was het niet goed. Voorgaande wedstrijden speelden we juist goed, maar kregen we op verkeerde momenten tegengoals te verwerken. Nu hadden we het geluk aan onze zijde.” Na een kwartier spelen wist eerst Stanley Mailoa het net te vinden. Daarop volgden treffers van Stins en Ter Hoeve. De wedstrijd was na twintig minuten beslist. Juist in deze fase van de wedstrijd was het wachten op de goal van De Foresters. Een drietal kansen werden om zeep geholpen dat tot ongeloof leidde bij de trainer.

Een tactische omzetting was debet aan de opleving van SC Woerden. “We lieten ons meer inzakken. Dit in tegenstelling tot ons tactisch plan. Daarin wilden we juist snel druk zetten.” De omzetting zorgde voor meer ruimte achter de laatste linie van De Foresters. Hier kon, vooral door Mailoa, van geprofiteerd worden. “We creëerden hier heel veel kansen mee. De ruimtes hebben we goed bespeeld.”

In eerdere wedstrijden, zoals tegen AFC ’34 en De Zouaven, was het beeld juist omgekeerd. SC Woerden dat zijn kansen krijgt, maar deze niet afmaakt. Uiteindelijk profiteert de opponent van foutjes en gaat de ploeg van Versluis met een ruime achterstand de rust in. Wat de reden is van de effectiviteit die vandaag werd geeatleerd? Versluis weet het ook niet precies. “Als je de warming-up ziet, dan missen de spitsen elke bal die op doel geschoten wordt. In de wedstrijd vliegen ze er vervolgens wel in. Dat is voetbal.” De woorden van Versluis zijn als een pleister op de wonden voor tegenstander De Foresters.

Opstelling: Manschot; Veer, T. Atteveld (53e Van Vliet), De Langen, Hofwijks; J. Atteveld (45e Taylor), Stins, Hok-a-Hin; Mailoa (72e Tarek), Ten Hoeve, Wondel.