181209-woerden-vep

SC Woerden op valreep naast VEP in Woerdense derby

De derby van Woerden tussen SC Woerden en VEP is op de valreep in een gelijkspel geëindigd. VEP kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar kon niet voorkomen dat Jeffrey Buijt in de blessuretijd van de wedstrijd de 2-2 binnentikte.

Tekst: Sam Vreeswijk

In een winderig Woerden had thuisploeg SC Woerden vanaf minuut één het initiatief. Het was in de beginfase van de eerste helft een aantal keer enigszins dreigend, maar tot echt goede mogelijkheden leidde dat niet. Na een minuut of tien kroop VEP wat meer uit zijn schulp, en dat leverde een kans voor Stan Daalhuizen op; hij schoot echter hoog over het doel van keeper Ramon Hoveling. Enkele minuten later werd die keeper wél geklopt: via een aanval vanaf links kwam de bal opnieuw bij Daalhuizen terecht, en deze keer had de aanvaller wél succes.

Na de 0-1 nam SC Woerden weer wat meer het initiatief, waardoor de wedstrijd zich vooral op de helft van VEP afspeelde. Halverwege de eerste helft werd het duel enkele tientallen seconden stilgelegd, omdat er een hond het veld op rende, wat zorgde voor gelach op de tribune – waar het aantal SC Woerden-supporters en VEP-supporters overigens redelijk in balans leek te zijn. Nadat het baasje zijn hond had gepakt en onder applaus van het publiek het veld weer verliet, kon de wedstrijd worden hervat. Ook nu domineerde Woerden, maar kansen creëren bleef een probleem.

Na 38 minuten kon het eerste opstootje van de wedstrijd worden genoteerd, na een overtreding op SC Woerden-speler Jordy Angenent. Het opstootje leidde tot de eerste gele kaarten van de wedstrijd: één voor SC Woerden-aanvoerder Aimé Bovenkamp en één voor VEP-aanvaller Stan Daalhuizen.

In de resterende minuten van de eerste helft ging de thuisploeg nog hard op zoek naar de gelijkmaker, maar Hamza Hajji (schotje dat gered werd door VEP-doelman Versteegt), Jacinto Papilaja (spectaculaire omhaal die hoog over ging) en Jordy Angenent (raakte de bal maar half) konden niet zorgen voor een 1-1 ruststand.

De tweede helft ging voortvarend van start: SC Woerden kreeg een vrije trap op een meter of twintig van het VEP-doel, Angenent krulde de bal in de korte hoek, VEP-keeper Versteegt leek de bal achter de doellijn pas te stoppen, de scheidsrechter liet doorspelen, en uiteindelijk schoot Aimé Bovenkamp de bal er alsnog in. Lang kon SC Woerden echter niet genieten van de gelijke stand, want vijf minuten na de 1-1 pakte VEP alweer de leiding: Max Willebrands werd diep gestuurd, kwam oog in oog met doelman Hoveling, en faalde niet; 1-2.

Zo aantrekkelijk als het begin van de tweede helft was, zo teleurstellend was het resterende gedeelte grotendeels. Er werden steeds meer fouten gemaakt, wat zorgde voor een rommelig verloop. Hamza Hajji raakte namens SC Woerden nog wel de lat met een mislukte voorzet, maar veel gevaarlijker werd de thuisploeg lange tijd niet. Aan de andere kant van het veld was Joost Brugman nog in de buurt van de 1-3, maar zijn vrije trap werd gestopt door Hoveling.

In de slotfase leefde het duel ineens weer op: eerst ontstond er opnieuw een opstootje, nadat SC Woerden-middenvelder Nado Gangemi een overtreding maakte op Joost Brugman, en in de blessuretijd vloog de bal bij een corner van de bezoekers in één keer op de lat. VEP leek de overwinning daarna over de streep te gaan trekken, totdat Jeffrey Buijt in de absolute slotfase een vrije trap bij de eerste paal binnentikte en zo de 2-2 eindstand op het scorebord zette.

Doordat de 2-2 pas in de laatste minuut viel, stapte SC Woerden-aanvoerder Aimé Bovenkamp uiteindelijk met een blij gevoel van het veld. ‘’We hadden liever willen winnen, maar we zijn zeker de tevreden met een punt, vooral nu in de laatste minuut. In de eerste helft deden we het misschien niet echt met z’n allen, waardoor we met 0-1 achter kwamen. In de tweede helft hebben we gewoon hard gewerkt, voor uiteindelijk nog een punt.’’

VEP-trainer Ronald Schalkwijk vond dat de scheidsrechter een groot aandeel had in dit gelijkspel. Volgens hem waren beide vrije trappen waaruit SC Woerden scoorde, onterecht. ‘’Ik vind dat hij daar de fout maakt’’, doelt hij op de scheidsrechter. ‘’Terwijl hij voor de rest echt een prima wedstrijd floot en alles onder controle had. Als je alles bij elkaar optelt, is 2-2 misschien een terechte uitslag. Maar de manier waarop de goals van SC Woerden zijn gevallen, vind ik zonde.’’

SC Woerden blijft door het gelijkspel op de tweede plaats staan, terwijl VEP een plekje is gezakt en nu vijfde staat. Volgende week gaat Woerden op bezoek bij koploper Gouda, terwijl VEP Moerkapelle ontvangt.

SC Woerden: Ramon Hoveling; Berry Hof, Aimé van den Bovenkamp, Kees Jansen, Jeike Bergsma (61. Victor Schultz); Koen Jansen (46. Nado Gangemi), Jacinto Papilaja (71. Anass Bouharab), Hamza Hajji; Patrick van Zwienen, Jeffrey Buijt, Jordy Angenent.

VEP: Christiaan Versteegt; Reza Sahertean (71. Ferry Kooijman), Thomas van der Steen, Chris Daalhuizen, Paul Kleinherenbrink; Nils Peters, Kevin Kooijman (83. Bas von Deviviere), Mitchell Nap, Joost Brugman; Stan Daalhuizen (89. Tim van der Vlugt), Max Willebrands.

SC Woerden – VEP 2-2 (0-1) 0-1 Stan Daalhuizen, 1-1 Aimé van den Bovenkamp, 1-2 Max Willebrands, 2-2 Jeffrey Buijt