VEP - Transvalia ZW, Paul Kleinherenbrink

“Ik win liever van een middenmoter”

Een wedstrijd waarbij enkel iets te verliezen valt en niets te winnen. Dat is een typering die de wedstrijd voor VEP beschrijft. Transvalia was de tegenstander welke slechts één schamel puntje heeft vergaard gedurende de huidige competitie. Op het moment dat de spelers het veld op wandelden leek het er al op dat het een schiettent zou worden.

De statistieken liegen er niet om.  Voorafgaand aan het duel had de ploeg al 104 keer een tegentreffer moeten incasseren. Keeper Stefan Pieke, die zijn postuur zeker niet mee had aangaande zijn taak om de ballen uit het doel te ronselen, zal er moedeloos van worden. Naarmate de wedstrijd vorderde werd ook de sluitpost steeds cynischer. In eerste instantie straalde hij fanatisme uit. Later waren het opmerkingen als “het lijk wel op comedy capers” die de zelfspot kracht bijzette. De krachteloosheid ten opzichte van VEP was uiteindelijk vele malen groter dan enkel de 5-0 die op het uiteindelijke scorebord stond.

Een tegenstander die nog geen deuk in een pakje boter schiet. Daartegen is het altijd lastig voetballen. Spelers moeten met een volle scherpte aan de aftrap verschijnen. Gebeurt dit niet? Dan volgt een lastig en saai duel. Beide facetten waren vanmiddag te aanschouwen. Een eerste helft die zomaar in een grote voorsprong had kunnen uitmonden en een tweede helft die juist die grote voorsprong bracht. Echter, het voetbal was in de eerste helft beter dan in het tweede bedrijf. “Het was jammer dat we in de tweede helft de goede eerste niet konden doorzetten”, vond trainer Reinier van der Leij.

De reputatie van Transvalia was er een waarbij je enkel kan verliezen. Voor VEP viel er, afgezien van de drie punten, niets te winnen. Het resulteerde na een kwartier voetbal al in een 1-0 voorsprong. Robert Bosman omspeelde de doelman waarna hij rustig de bal in het lege doel schoof. Lang duurde het daarna voordat de ban gebroken werd. Pieke had toch last van zijn gewicht en trapte de bal zomaar in de voeten van opnieuw Bosman. Deze kon andermaal de bal in een leeg doel schuiven. Vanaf dit moment was het verzet gebroken en liep VEP nog uit naar een 5-0 stand. Driemaal Robert Bosman, Ryan van der Aar en Joost Brugman waren de mannen die zichzelf op het scorebord zette.

Zo’n tegenstander tref je niet meer. Laten we hopen dat de blessures meevallen. Over de wedstrijd zelf kan ik niet zoveel zeggen. Dit zijn wedstrijden die je moet spelen en winnen. Ik zie liever een 1-0 overwinning op een middenmoter dan deze 5-0.” Het zijn veelzeggende woorden van de trainer. Er zat geen enkele uitdaging in voor VEP. Een wedstrijd in de categorie: winnen en snel vergeten.